Monday, December 7, 2009

Inlämningsuppgift 1

"En bit flash" kallar jag den samlingssida jag har gjort där alla övningar som vi gjorde under den första kursveckan finns samlade.
I dokumentet finns en tidslinje med olika bildrutor, där man länkar till andra färdiga flashfiler. När de spelas upp får de ändelsen swf, och det skapas en till fil som lägger sig på samma ställe där flashfilen finns sparad. Det är alltid swf-filen man länkar till när flashfilmen ska spelas upp.

På förstasidan har jag lagt en så kallad Bitmapsekvens.
Jag importerade en bild på mig och Frida i photoshop. Där gjorde jag ett nytt bildlager och tryckte på liquify i menyn filter. Där förvanskade jag bilden med hjälp av verktygen turbulence tool, twirl clockvise tool och forward wrap tool, så att vi fick antydningar till ett lite galet jokerliknande utseende.
Sedan dubblerade jag det lagret jag förvanskat och byggde på med fler förvanskningar, så att vi såg ännu mer förvridna ut. Jag drog bland annat ut mungiporna och ögonvrårna och rufsade till håret. Slutligen dubblerade jag också det lagret och gjorde ansiktena ännu mer jokerlikt förvridna. Efter denna stegvisa animering sparade jag bildserien i psd-format och importerade jag bildlagren som separata keyframes i flash, så att de spelas upp på tidslinjen i den ordning jag gjorde dem i photoshop. Slutresultatet blir en film där det ser ut som om våra ansikten gradvis förvandlas och förvrids.


På tidslinjen i "En bit Flash" har jag lagt in olika klickbara knappar. När man klickar på den första knappen, "Julgranen" slussas man till en frame by frame-animation. I den ser det ut som att en julgran dansar. Grenarna viftar och julgransljusen blinkar. Jag har ritat en julgran i en nyckelbildruta -keyframe- på tidslinjen i ett flashdokument och sedan gjort små förändringar och flyttat grenarna upp och ner i efterföljande nyckelbildrutor. Därför ser det ut som att den rör sig när filmen spelas upp.

Bakom knappen "Rapparen" döljer sig en läppsynks-animation. Där har jag klippt ett ljud -en busringningssketch där någon parodierar rapparen Shaggy - i Audicity och sedan importerat det till Flash. Sedan ritade jag en gubbe och gjorde en frame by frame-animation på hans mun, så att det ser ut som att han pratar när ljudet går i gång. Det var lite svårt att synkronisera ljudet med munrörelserna, men genom att frysa munrörelserna när det är andningspauser i ljudklippet kommer man ganska långt, då ser det ganska naturligt ut.

Under knappen "Diamanten" finns en shape tween-animation. Jag ritade en diamant i en nyckelbildruta, hoppade sedan fram någon sekund på tidslinjen och ändrade formen på den. Sedan gick jag tillbaka till den första rutan och skapade en rörelseinterpoliering (shape tween) mellan de två nyckelbildrutorna. Flash gör nu så att figurens form gradvis ändrar sig mellan rutorna, från en diamant till något annat.

"Fjärilen"
är en så kallad motion tween-animation. Först ritade jag upp en fjäril i olika lager i flash, där varje kroppsdel ritades i ett lager. Detta för att det ska vara lättare att animera enskilda kroppsdelar utan att påverka hela fjärilen. Jag gjorde så att dess vingar slog och ögon blinkade med hjälp av en frame by frame-animation.
Fjärilen ritade jag i ett moviclip som jag sedan drog in på scenen i Flash, för att animera hela figuren och få den att förflytta sig på scenen. Jag markerade två nyckelbildrutor i tidslinjen, den första när jag ville att fjärilen skulle befinna sig långt bort på scenen och den sista när jag ville att den skulle vara riktigt långt fram och flyga ut ur bild. Därefter gjorde jag en motion tween, För att få fjärilen att röra sig lite mjukare över scenen la jag till en motion guide på tidslinjen. På den fäste jag fjärilen. Då rörde den sig i en mjukare bana över scenen.


"Porträttet"
är ett bildspel med två bilder. Jag började med att redigera bilderna i photoshop och importerade dem sedan i varsitt "layer" i Flash. De la sig då på varsitt lager på tidslinjen, och jag kunde välja var jag ville att bilderna skulle börja och sluta synas genom att laborera med keyframes och sätta dem på olika ställen. Eftersom jag ville att bilderna skulle tona ut och in i varandra valde jag funktionen "alpha" i egenskapsfönstret för respektive bild. Där kan man välja genomskinlighetsgrad på bilden, där 0 procent betyder att bilden är helt uttonad och 100 procent att den är fullt synlig. Mellan 0 och 100 och vice versa gjorde jag sedan en motion tween på bilderna, för att de skulle tonas in och ut mellan olika nyckelbildrutor.

No comments:

Post a Comment